Waarom is een betaalterminal een goede investering voor jouw zaak? Wat zijn de voordelen en waar let je op bij de aankoop?
Voordeel van een betaalterminal
Klantenservice
De voordelen van een elektronisch betaalmiddel voor jouw zaak zijn legio. Door de aankoop van een terminal, speel je in op een betere klantenservice. Meer en meer klanten betalen niet meer met cash ( gevaar voor verlies / geen zin om geld af te halen ) en gaan ervan uit dat je zomaar contactloos kan betalen. Heb je op dat moment geen mogelijkheid om te betalen via een betaalterminal, dan zal de klant dat niet leuk vinden en jouw zaak misschien de volgende keer gewoon mijden. Een betaalterminal kopen is dus niet zo een slecht idee.
NFC-technologie
Elektronische betalen is ook coronaproof, dankzij de NFC-technologie, kan er contactloos betaald worden. De klant kan een bankkaart met magneetstrip tegen de terminal houden of kan met zijn smartphone een QR-code scannen.
Eenvoudige rapportage en inzicht
Een ander voordeel is het overzicht van transacties. Je kan steeds in jouw online portal of op het toestel raadplegen hoeveel geld je hebt ontvangen. Handige rapportage geeft jou meer inzicht in bijvoorbeeld omzet. Dit kan aan jouw boekhouder doorgestuurd worden of via een App aan jouw online boekhoudsoftware gekoppeld worden.
Ontvang overal betalingen
De betaalterminal maakt het mogelijk om niet alleen in de winkel, toonzaal, praktijk… betalingen te ontvangen, ook voor zakelijke ondernemingen die buiten hun WIFI- of LAN-netwerk betalingen wensen te ontvangen kunnen dat, dankzij de mobiele betaalterminals die werken op het mobiel telefoonnetwerk via 3G, 4G of 5G. Denk maar aan een betaalterminal voor een beurs, verkoop aan huis, taxidienst enz…
Zeker van jouw inkomsten
Ten slotte ben je zeker van jouw geld en inkomsten, geen openstaande rekeningen of gedoe met bonnetjes. Bovendien kunnen de betalingen de volgende dag op jouw zakelijke rekening gestort worden. Bekijk wel in jouw contract of samen met jouw Service Provider wat de termijn van storten op jouw rekening is.
Betaalterminal huren of kopen?
Een betaalterminal huren of kopen? Deze vraag wordt zeer veel gesteld door zakelijke gebruikers. Eentje kopen heeft zo zijn voordelen, maar let er op hoe lang je de terminal nodig hebt. Heb je een betaalterminal voor een langere periode nodig dan raden we aan om een terminal te kopen. De kostprijs van een betaalterminal, ligt gemiddeld rond de €375. Hiervoor heb je al een vaste betaalterminal met printfunctie.
Je mag rekenen op een huurkost van ongeveer €125/maand als je minimaal 3 maanden een terminal huurt. Wens je een terminal langer dan 3 maanden te huren, dan koop je dus best eentje. De bedoeling is dan wel dat je deze na 3 maanden ook blijft gebruiken want bij de aankoop zit er ook meestal een abonnementskost aan vast.
Let er ook op wat de transactiekosten zijn. Dit zijn kosten die per betaling worden aangerekend. De transactiekosten kunnen bij een kortetermijnhuur van bijvoorbeeld 3 dagen hoger zijn dan de transactiekosten op een terminal die je koopt.
De goedkoopste betaalterminal?
Let bij de aankoop dat je je niet laat leiden door aankoopprijs van het toestel zelf. Soms kunnen betaalterminals goedkoop worden aangeboden maar zitten de extra kosten in de transactiekosten, leveringskosten of installatiekosten. Ontdek hier alle soorten kosten.
Tal van aanbieders
In België zijn er tal van aanbieders van betaalterminals. Zij zijn gespecialiseerd in de verkoop, verhuur en kortetermijn verhuur van betaalterminals. Gekende partijen zijn Axepta, Worldline, CCV, Sumup, Sepay, myPOS,… Hoe je de juiste partij kiest, hangt al van een aantal factoren zoals prijs van aankoop, kost per transactie, maandelijkse abonnementskost, type toestel, leveringskost enz… Lees hier wat de kosten voor een betaalterminal zijn. Wie aan aanbieder kiest, kiest het best voor een provider die de beste service na verkoop biedt. Wat als de terminal niet meer werkt? Hoe lang duurt het dan voordat je verholpen wordt door de helpdesk of technicus? Hoe lang duurt het voordat je een vervangtoestel ontvangt? Vraag dit zeker na voordat je een toestel koopt.
Is een betaalterminal verplicht?
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht voor elke handelaar om minstens één vorm van digitaal betalen mogelijk te maken voor klanten. Dit om fraude te bestrijden en inkomsten van handelaars meer transparant te maken. Maar ook om de klantvriendelijkheid te verhogen, want slechts 60% van de klanten betaald nog met cash. Niet alleen een betaalterminal is hiervoor geschikt, indien de handelaar een betaalmogelijkheid aanbiedt via de app op de smartphone of tablet is dit ook geldig. We denken hierbij o.a. aan Apple Pay, Google Pay of Payconiq.
Fiscaal voordelig: 25% aftrekbaar
Een betaalterminal kopen is fiscaal extra voordelig voor kleine vennootschappen. Nog tot eind 2022 kan je 25% van de aankoopprijs fiscaal aftrekken dankzij het ‘investeringskrediet’. Dat is bijna dubbel zoveel als normaal. Op die manier wil de overheid ondernemers motiveren om te investeren in digitale ontwikkelingen tijdens de coronacrisis. Deze maatregel is niet van toepassing voor de huur van een betaalterminal.